刃物教室

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焼入れ方法Quenching method

焼入れ要領Quenching procedure

焼入れ要領

保持時間
Holding time

  1. 図示の保持時間は裸加熱(電気炉、重油炉)の場合の基準です。
    The holding time shown in the figure is the standard for bare heating (Electric furnace and heavy oil furnace).
  2. ソルト加熱の場合は、裸加熱の場合の約1/3として下さい。
    In the case of salt heating, use about 1/3 of the normal heating.
  3. 特殊な肉厚不同のものは、部分加熱もしくは肉薄部に薄い鉄板覆いなどを施し、加熱保持時間を正しく行って下さい。
    In the case of special products of different thickness, partial heating or a thin sheet covered with a thin iron plate is used. Correct the heat retention time.

割れず、硬くの焼入れ法の図解Illustration of unbreakable, hard quenching

割れず、硬くの焼入れ法の図解

焼入れ温度から550℃位の間を速く冷却し、低温になるに従って適当な速さで冷却する時間焼入れ法です。

This is a time-quenching method in which the temperature is rapidly cooled from the quenching temperature to about 550 ° C and then cooled at a suitable rate as the temperature decreases.

焼入れ要領(水→油2段焼入れ)How to bake (Water → Oil 2 steps quenching)

焼入れ要領(水→油2段焼入れ)

この方法は焼割れ、焼入れ歪を防止する為に非常に効果がある段階焼入れ法です。

This is a step quenching method that is very effective in preventing quenching cracking and quenching distortion.

炭素量Carbon content

炭素量

焼入れ硬さは焼入れした時の鋼の組織の基地を形成するマルテンサイトの硬さによって決まります。焼入れ組織のマルテンサイトの硬さはマルテンサイトに含まれる炭素量によって決まります。

刃物鋼に含まれる炭素量は1〜1.20%が最も良い結果を生むといわれています。この場合焼入れ組織のマルテンサイトには約0.8%の炭素分が含まれ、約0.3%の炭素量は炭化物としてマルテンサイトの基地に分布しています。

Hardening hardness is determined by the hardness of the martensite that forms the base of the steel structure when quenched. The hardness of martensite in the quenched structure is determined by the amount of carbon contained in the martensite.

It is said that 1 ~ 1.20% of carbon content in cutting steel produces the best results. In this case, the martensite in the quenched structure contains about 0.8% of carbon and about 0.3% of carbon as carbides. It is distributed in the martensite base.

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